top of page

 

Zijnsgerichte creatieve reis voor kankerpatiënten

 

Een kankerdiagnose kan bij de meeste mensen heel wat gevoelens teweegbrengen

zoals paniek, angsten, schuldgevoelens, boosheid, teleurstelling enz.

Een bewustere confrontatie met een mogelijk levenseinde is amper mogelijk.

Tegelijkertijd daagt het kankerproces ons uit om de strijd voor het leven aan te gaan. 

In de beginfase gaat het licht even uit, met als gevolg verbijstering en consternatie. Het is net of de duisternis je leven in de greep heeft. Je werk, je gezinsleven, je toekomstdromen, alles wordt door elkaar geschud en aangetast.

De impact op je belevingswereld is enorm. Allerlei vragen dienen zich aan, met op de voorgrond de waarom-vraag. Elke mens beleeft het ziekteproces op een eigen manier, zo ook het verwerkingsproces dat er zo wie zo mee samengaat.

Het merendeel van de patiënten kiest voor een klassieke behandeling, met name voor bestraling of chemotherapie, en dit eventueel aangevuld met een alternatieve therapie.

Binnen het domein van het complementaire aanbod, verdient ook het creatieve een belangrijke plaats.

Creatieve expressie helpt bij de verwerking van kanker, en draagt ook bij aan het herstelproces. Naargelang affiniteit en toegankelijkheid van de patiënt, kunnen volgende vormen aangeboden worden:

tekenen, schilderen, kleien, drama, muziek, zingen, dans en beweging, schrijven, meditatie, visualisatie.

Deze expressievormen zijn procesmatig gericht vanuit het Zijn. Welke delen van jezelf willen ontmoet worden?

Energieën en emoties krijgen ruimte om zich te manifesteren.

Via het kankerproces als uitgangspunt, gaat de patiënt op ontdekkingsreis naar het licht in zichzelf. Veelal leidt het creatieve proces tevens tot de bewustwording van een diepere zingeving in het menselijk bestaan.

Wanneer het ziekteproces in een terminale fase terechtkomt, kan creatieve expressie helpen om het rouwproces in termen van afscheid van het leven, te ondersteunen.

In onvoorwaardelijke liefde en spirituele aanwezigheid, begeleiden wij ook de overgang van leven naar de fysieke dood en de geboorte in de geestelijke wereld.

volle maan
bottom of page